Turta dulce cu miere, fara zahar

Turta dulce cu miere este una din nebuniile mele. Mai ales de cand am renuntat la zahar. (2 ani jumate, yuhuu!). Si pentru ca eu cred cu tarie in principiul optiunilor, nu as fi putut sa trec peste acest Craciun, fara o portie sanatoasa, la propriu si la figurat de turta dulce fara zahar. Reteta o consider inventie de-a mea, dar am pornit de la principiile de baza din reteta mea originala de turta dulce.

Am facut doua feluri de turte dulci. Dupa ce am pregatit aluatul, l-am impartit in doua. Simpla, cu condimentele clasice si un pic de turmeric, si cu cacao si pudra de roscove. Amandoua dementiale si o binevenita diversitate. In a doua varianta, am integrat pudra de cacao si de roscove dupa ce am framantat o data aluatul. Mi-a venit ideea pur si simplu mai tarziu. Oh well, e distractiv sa framanti cu cacao.

Pe scurt, pentru aluat am folosit:
500 grame faina integrala de grau
250 grame faina integrala de orz
250 grame faina integrala de secara
* va incurajez sa experimentati, gustul este uniform si doar putin mai intens fata de varianta cu faina alba
1 plic amestec de condimente pentru turta dulce* (scortisoara, anason stelat, cuisoare, anason, macis, coriandru, ghimbir, nucsoara, cardamom)
1 lingura scortisoara macinata
1 lingura cu varf ghimbir macinat
*am adaugat 1 lingurita de turmeric, de curiozitate. Turta simpla a devenit un pic mai galbena.
1 lingura esenta de portocale
1 lingura esenta de vanilie
*Pentru turta cu cacao, am adaugat 2 linguri cu varf cacao si 2 linguri cu varf pudra de roscove.
3 oua intregi
500 grame miere
300 grame unt
1 plic praf de copt

Restul instructiunilor, le-am respectat din reteta originala.

A iesit suficient de dulce, chiar la fel de dulce ca cea cu zahar. Asa ca am inca o reteta care ma ajuta sa nu ma uit inapoi la zahar. Victorie pentru mine, si pentru voi daca va hotarati sa incercati.

Doua sfaturi:
1. Pentru copii sub 3 ani, va sugerez sa aveti grija la amestecul de condimente. Ei sunt mult mai sensibili si e mai sigur daca folositi la 1 kg de faina, 1 lingura de scortisoara si 1 lingurita de ghimbir. Si atat. Si bineinteles, sa folositi doar pudra de roscove, pentru ca nu va agita puisorul.
2.Pentru femeile insarcinate, multe din condimente, in cantitati mari, pot sa va dea un pic de batai de cap, in sensul ca unele provoaca contractii uterine. Feriti-va de cuisoare, nucsoara, anason si anason stelat, in primul rand.

Experimentare placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu