De ce se pune lapte in ceaiul negru?


Cunoscuta ca si traditie britanica, ideea folosirii laptelui in cantitati mici in ceaiul negru, aparent are ca loc de inspiratie, Franta.

Ceaiul a fost introdus in Europa continentala in secolul XVII de catre olandezi. Francezii l-au adus apoi in Paris, in 1636, cu 22 de ani inainte sa ajunga in Anglia. Regele Soare, Louis al XIV-lea era un bautor fervent, pentru ca l-ar fi ajutat sa se vindece de guta. In scrisorile celebre cu tenta barfitoare de la Curtea Regelui Soare, ale Doamnei de Sévigné dedicate fiicei sale, se mentioneaza de multe ori ceaiul: "M-am intalnit cu Printesa de Tarente, care consuma 12 cani de ceai in fiecare zi, ceea ce, spune ea, ii vindeca toate bolile." Tot ea ne spune ca prima persoana care a pus lapte in ceai, a fost o frantuzoaica, Marquise de la Sablière, pentru ca "...asa era pe gustul ei."

In Anglia, ceaiul a fost adus de catre Regele Charles II, cand s-a intors din exil din Olanda. Ceaiul a devenit astfel o bautura preferata de catre clasele superioare ale societatii, care imitau orice obicei aparut la Curte.

Acum, daca dai un search pe Google cu intrebarea "De ce beau englezii ceaiul cu lapte?" vei gasi un raspuns haios de la un Damien from Nottingham: 
"Raspunsul este ca in secolele XVII si XVIII, canutele din portelan aduse din China, in care era servit ceaiul, erau atat de delicate, incat obisnuiau sa crape de la caldura bauturii. Laptele era adaugat pentru a raci lichidul si astfel sa opreasca materialul din a crapa. De aceea multi englezi isi vor pune lapte in cani, inainte de a turna ceaiul."

Personal, eu pun lapte in ceaiul negru pentru ca ii confera bauturii o textura mai cremoasa. Initial am crezut ca o sa fie ciudat, dar are un gust delicios si cand aveti chef sa experimentati, va recomand sa incercati. Veti fi cu siguranta placut surprinsi.

Surse de inspiratie ptr articol:
* History of High Tea
TeaMuse - Tea and the Guillotine
* Why do the English always drink milk with their tea?
* Fotografie: Alex Butova